تبلیغات
ژنتیک و اصلاح نژاد - سیلاژ ماهی
 
ژنتیک و اصلاح نژاد
 
 

2

« نمایی ساده از روش تولید سیلاژ ماهی »


 

اسیدهای مصرفی :    از چند نوع اسید در تهیه سیلاژ ماهی می توان استفاده نمود . اسیدها به تنهایی و یا در ترکیب با اسیدهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرند . از انواع اسیدهای قابل استفاده می توان به اسید هیدروکلریک و اسید سولفوریک اشاره نمود . این اسیدها نسبتاً ارزان هستند اما در هنگام استفاده از آنها که اسیدهایی معدنی می باشند PH پائین تری لازم است تا انواع آلی آن و برای جلوگیری از زنگ زدگی ضروریست سیلاژ قبل از استفاده خنثی شود .
     در میان اسیدها ، اسید فرمیک به عنوان یک اسید آلی ، اسیدی مناسب در تهیه سیلاژ است زیرا دارای قدرت ماندگاری در PH بالا و تا حدودی جلوگیری کننده از رشد باکتریها است و نیازی به خنثی نمودن سیلاژ قبل از اضافه نمودن آن به خوراک نیست اما باید توجه داشت که این اسید بسیار گران تر از انواع اسیدهای معدنی است .
     نگهداری و کار با اسیدها نیاز به دقت فراوانی دارد . افرادیکه با اسیدها در تماس هستند می بایست از دستکشهای لاستیکی مخصوص و عینکهای ایمنی استفاده نمایند . مخازن نگهداری اسید نیز باید از مواد مقاوم ساخته شده باشد و افراد غیر مجاز به آن دسترسی نداشته باشند .
ترکیبات سیلاژ ماهی :     ترکیب سیلاژ ماهی بسیار مشابه موادی است که از آن تهیه می شود . در یک نمونه آنالیز امعاء و احشا ماهی سفید ملاحظه می شود که 80 درصد آن از آب ، 15 درصد پروتئین ، 5/4 درصد خاکستر و 5/0% چربی است و ترکیب سیلاژ تهیه شده از امعاء و احشا تقریباً مشابه آن می باشد . همه ماهیان چرب از جمله مار ماهی شنی ، حاوی پروتئین و چربی بالاتری می باشند و به نسبت کمتری آب و خاکستر دارند .
     نمونه هایی که برای آزمایش انتخاب می شوند باید فقط پس از اختلاط کامل از سیلاژ گرفته شوند تا اطمینان حاصل شود که نمایانگر همان ویژگیهای سیلاژ هستند .
    اسیدتیه را فقط هنگامیکه حجمهای بزرگتری از سیلاژ تهیه می شود باید اندازه گیری نمود   .   اگر از اسید  فرمیک استفاده  شود  PH باید در حدود 4-6/3 باشد ، اگر بالاتر از 4 باشد باید اسید بیشتری اضافه نمود و اگر PH پائین تر از 8/3 باشد شاید اسید کمتری استفاده شود بنابراین هزینه کمتری خواهد داشت . البته مقدار درست اسیدی که باید اضافه شود را می بایست با تحقیقات و تجربیات بیشتر به دست آورد اما مقدار توصیه شده فعلی می تواند راهنمای خوبی باشد .
مدت زمان ماندگاری سیلاژ ماهی :     درصورتیکه میزان اسیدیته سیلاژ ماهی مناسب باشد حداقل به مدت 2 سال در دمای اتاق بدون فساد باقی می ماند . طی این مدت پروتئین قابلیت حلالیت بیشتری پیدا می کند و مقدار اسید چرب آزاد (FFA) - که عامل مهمی در تعیین کیفیت می باشد – در روغن هر نوع ماهی افزایش می یابد . البته این تغییرات از نظر تغذیه ای زیاد مهم نمی باشند ، اما به لحاظ تجاری نباید سیلاژ ماهی را بیشتر از 6 ماه نگهداری نمود . همچنین طی مدت نگهداری بافت سیلاژ نرم تر می شود و بوی ملایم مالت مانند به تدریج افزایش می یابد .


موارد کاربرد سیلاژ ماهی :     از سیلاژ همانند آرد ماهی در تغذیه حیوانات استفاده می شود . آرد ماهی حدود 65 درصد پروتئین دارد  در حالیکه سیلاژ ماهی حاوی 15 درصد پروتئین می باشد . یعنی برای داشتن پروتئینی معادل 65 درصد باید حدود 4 برابر سیلاژ داشته باشیم . در حال حاضر بیشترین استفاده نسبی از سیلاژ ماهی در کشورهای خارجی در مزارع پرورش خوک صورت می پذیرد که از سیستم تغذیه مایع می توان بهره برد . سیلاژ ماهی را می توان به تنهایی یا همراه با آرد ماهی به کار برد .
     بررسیهای تغذیه ای در ارتباط با خوکهایی که با سیلاژ ماهی تغذیه می شوند نشان می دهد که سرعت رشد خوکها در این روش همانند زمانی است که با آرد ماهی تغذیه می شوند و کیفیت و طعم گوشت آنها نیز خوب است .
    در دانمارک بیشترین استفاده از سیلاژ در رابطه با پرورش خوک می باشد و تحقیقات تغذیه ای زیادی نیز در این رابطه صورت پذیرفته است .
     در مورد سایر حیواناتی که با سیلاژ ماهی تغذیه شده اند نیز نتایج خوبی به دست آمده است . به عنوان مثال شیرو کره گاوهایی که با سیلاژ ماهی تغذیه شده اند دیرتر فاسد می شوند و تولید تخم مرغ در مرغداریهایی که با این سیستم تغذیه شده اند نیز افزایش یافته است .
مزایا و معایب تولید سیلاژ :     یکی از مهمترین مزیتهای تولید سیلاژ ، استفاده از امعاء و احشا ماهیها و نیز سایر ضایعات ماهی به ویژه در مناطقی است که فاقد کارخانه تولید پودر ماهی می باشند . بنابراین ایجاد کارخانه های تولید سیلاژ می تواند باعث ایجاد ارزش افزوده و کاهش ضایعات شود .
به طور خلاصه مزایا و معایب تولید سیلاژ به جای تولید پودر ماهی به شرح ذیل می باشد :
مزایا :1- مزیت اصلی سیلاژ ، وجود مقادیر زیاد پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری مانند لیزین است به همین دلیل از افزودنیهای گران قیمت به خوراک طیور و آبزیان می باشد .
2- هزینه های تولید آرد ماهی ( پودر ماهی ) نسبتاً بالاست درحالیکه هزینه ماشین آلات و تجهیزات مربوط به تولید سیلاژ نسبتاًٌ پایین است .
3- در تولید پودر ماهی به مهندسین و نیروی کار متخصص نیاز است در صورتیکه در تولید سیلاژ از کارگران غیر ماهر هم می توان استفاده نمود .
4- در هنگام تولید پودر ماهی بوی نامطبوعی حاصل می شود که از لحاظ زیستی مشکل زا است مگر در مواردیکه از تجهیزات ویژه ای در کارخانه استفاده شود اما در هنگام تهیه سیلاژ هیچ بوی بدی به مشام نمی رسد.
5- همانطور که قبلاً نیز اشاره شد تولید سیلاژ در شکل تجاری آن، تنها در کشورهای دانمارک ، لهستان و نروژ صورت می پذیرد بنابراین ایجاد صنایع مرتبط می تواند ارز آور و اشتغالزا باشد .

معایب :1- حمل و نقل آرد ماهی ( پودر ماهی ) آسانتر از حمل و نقل سیلاژ است . زیرا اولی به شکل پودری است که حجم کمی را اشتغال می کند اما سیلاژ به شکل مایع است و در حدود 4 تا 5 برابر حجم بیشتری را اشغال می نماید . بنابراین هزینه های مربوط به حمل و نقل آن بسیار گران تر تمام می شود .
2- بازاریابی پودر ماهی بسیار آسانتر است . زیرا محصولی است که به خوبی شناخته شده است اما بازار، شناخت بسیار کمتری درخصوص سیلاژ دارد . تولید سیلاژ گاهی اوقات به عنوان یک محصول اولیه در جهت تولید پودر ماهی صورت می پذیرد . البته در صورت وجود مداوم و کافی از مواد اولیه قبل از اقدام به یک سرمایه گذاری بزرگ .






نوع مطلب : متفرقه، 
برچسب ها :

ارسال شده در تاریخ : سه شنبه 17 اسفند 1389 :: توسط : محسن عابدی
درباره وبلاگ
محمد احراری
کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی گرایش ژنتیک و اصلاح نژاد دام
در این وبلاگ علاوه بر موضوعات تخصصی رشته اینجانب، مسائل مربوط به شهر عزیزمان زابل نیز آورده شده است.

مدیر وبلاگ: محمد احراری
منوی اصلی
موضوعات
آرشیو مطالب
مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندها
پیوندهای روزانه
نظرسنجی
نظرشماراجع به وبلاگ و مطالب آن چیست؟



برچسبها
آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :
جستجو

كد ماوس



تعبیر خواب آنلاین

Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت