تبلیغات
ژنتیک و اصلاح نژاد - اثرات تنش گرمایی درگله های گاو شیری
 
ژنتیک و اصلاح نژاد
 
 


در یك گاوداری شیری دمای ایده آل كه هیچگونه تأثیر منفی بر تولیدات دامی ندارد .دمای بین 4تا 24 درجه سانتیگراد كه منطقه آسایش گاو هم نامیده میشود .دمای بالاتر از 24 سانتیگراد ، گاو از طریق پوست و دستگاه تنفسی با صرف مصرف انرژی می تواند بدن خود را خنك كند . و دمای كمتر از 5 درجه سانتیگراد را باتوجه با اینكه نژادهای سنگین به سرما مقاوم شده است تا دمای 15- درجه سانتیگراد را با بستر خشك تحمل خواهد كرد .

دمای بالاتر كه منجر به عرق كردن گاو می گردد در زمان استرس گرمایی همراه با افزایش رطوبت محیط تنش گرمایی شروع می شود و دام از آنجا ئیكه نمی تواند گرما را دفع كند . در نتیجه احتیاجات نگهداری را افزایش می دهد.

از علائم استرس گرمایی :

1- افزایش تعداد تنفس در دقیقه به بیش از هفتاد بار در دقیقه خواهد رسید.
2- افزایش دمای بدن گاو كه منجر به كاهش مصرف خوراك تا بیش از 10 درصد خواهد شد .
3- كاهش افت تولید شیر تا سقف 10 درصد می گردد و مواد غذایی مصرف شده صرف كنترل وحفظ دمای بدن میشود . و از آنجائیكه گاوهای پر تولید خوراك بیشتری مصرف میكند حساسیت بیشتری به تنش گرمایی دارند و در نتیجه با كاهش تولید روبرو می گردد.
در واحدها یی كه درجه حرارت محیط به بیش از 5/32 درجه سانتیگراد برسدمصرف خوراك تا 20 درصد كاهش داده و تولید شیر تا سقف 6 كیلوگرم كاهش می یابد . چنانچه دمای محیط به بیش از 38 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی محیط به 100 درصد برسد محیط برای دام غیر قابل تحمل خواهد بود و گاهاً منجر به تلف شدن دام میگردد .
در یك واحد گاوداری استرس گرمایی می تواند روزانه 4 كیلوگرم تولید شیر را كاهش داده كه در یك دوره شیر دهی معادل با 909 كیلوگرم كاهش تولید را خواهیم داشت . جهت جلوگیری از این ضرر اقتصادی با خنك سازی محیط می توان جبران این خسارت را نمود .
معمولاً استرس گرمایی در گاو های آبستن سنگین منجر به كاهش وزن گوساله خواهد شد . و پس از زایش گوساله دچار اختلالات متابولیكی می گردد . همچنین استرس گرمایی در كاهش رشد فولیكی و بروز علائم فحلی گاو می گردد .و می تواند درصد آبستنی را كاهش و با عث مرگ زودرس جنین هم بشود .
بر اساس اینكه میزان تعرق بدن گاو حدود 10 درصد كمتر بدن انسان می باشد برای خنك سازی محیط از دستگاه های تبخیری با جریان هوای مناسب استفاده شود .
زمانیكه استرس گرمایی منجر به كاهش مصرف خوراك تا 15-10 درصد گردد .در نتیجه اسیدهای چرب فرار تولیدی در شكمبه نیز كم می شود . و تولید تحت تأثیر قرار می گیرد . و همچنین دوره های درمان و مراقبت های دام بیمار را افزایش می دهد . مثل سخت زایی در هنگام زایش و بروز بیماری كبد چرب در گاو تازه زا و بیماری ورم پستان و حتی سقط جنین در زمان واكسیناسیون را زیاد می كند .در زمانیكه گاو دچار استرس گرمایی می گردد در اثر دفع بی كربنات بناچار به بیماری اسید وز مبتلا می شود و دامدار در این حالت مجبور به خنك سازی محیط مصرف خوراك هم به طور ناگهانی افزایش پیدا می كند اسیدوز عارض میگردد و در پی آن لنگش گاورا بهمراه دارد . لنگش یا زخم كف سم طی چندین هفته ظاهر می گردد .دراثر استرس گرمایی كه تعداد تنفس افزایش پیدا می كند دهان گاو باز بوده و شروع به له له زدن می نماید و در این حالت دی اكسید كربن زیادی از بدن خارج می شود كه نهایتاً به الكالوز تنفسی می شود .

رفتار گاوها در زمان استرس گرمایی

الف- از انجا ئیكه گاو بدنبال سایه بوده كمتر فرصت مصرف خوراك و آب را دارد كه منجر به كاهش تولید می گردد .
ب- مصرف آب افزایش می یابد و باعث بالا رفتن هزینه مالی می شود .
ج- گاو كمتر رغبت به آرایش و آرامش می كند و معمولاً گاو سر پا می ایستد و ناراحتی مفاصل را بهمراه دا رد .
د- در اثر بالا رفتن درجه حرارت بدن تعداد تنفس افزایش می یابد .
ت- بر اساس باز بودن دهان ترشح بزاق دهان افزایش می یابد .
ر- تولید اسید چرب آزاد در شكمبه را كاهش می دهد و به سلامت گاو آسیب می رساند .
ز- تولید شیر را به مقدار قابل توجهی كاهش داده و فاصله زمانی رسیدن به پیك تولید را زیاد می كند .

روشهای كاهش استرس گرمایی :

1- ایجاد سایبان بروی اصطبلها و آخورو آبشخور و باز گذاشتن دور تا دور اصطبلها و ترغیب نمودن دام به مصرف خوراك.
2- ایجاد فضای كافی بستر و آخورو ابشخور بطوریكه برای هر 20 راس گاو یك آبشخور مناسب با ذخیره 20 لیتر در نظر گرفت .
3- باز گذاشتن انتظار شیر دوش و كوتاه نمودن زمان توقف گاو در انتظار و شیر دوش و قرار دادن جریان هوای مناسب و خنك بوسیله پنكه و نازلهای سه پاس با آب خنك.
4- استفاده از پنكه یا كولر در سالن شیر دوش و مصرف آب سرد بلافاصله پس از دوشش.
5- ساخت جایگاه مناسب درجهت شمالی، جنوبی بدون دیواربرای برقراریجریان هواو حذف موانع بادگیری .
6- استاندارد نمودن ارتفاع سقف اصطبل با در نظر گرفتن شیب ملایم شیروانی واز استفاده سقف ایرانیت یا الیاف پرو پیلن برای استراحت بیشتر گاوها.
به علت پراكندگی گاو در بهارینه جهت خنك نمودن بدن دام در زمان شیر دوشی در انتظار دوشش بهترین زمان خنك سازی میباشد . كه باید بوسیله هواكشها ،پنكه ومه پاشها می توان دمای بدن گاو را كاهش داد و در نتیجه منجر به افزایش تولید شیر می گردد.
معمولاً در زمان استرس گرمایی رعایت بهداشت از ضروریات كار گاو داری می باشد زیرا باعث ناراحتیهای سم و لنگش دام و خطرمبتلا به بیماری ورم پستان میگردد . بخاطر تجمع حشرات گاو تحریك شده و نا آرام بوده و بعضاً به خاطر خراشیدگی پوست بدن كیفیت پوست را هم كاهش میدهد.
در زمان استرس گرمایی بایستی آب خنك و كافی در اختیار دام قرار گیرد تا در اثر تبادل درجه حرارت بدن مصرف خوراك ایده آل شود و در پی آن تولید افزایش یابد.
بر حسب تحقیق درزمان استرس گرمایی هواكشها بایستی به مقدار 297 متر مكعب هوا در دقیقه را بوجود ورند با نصب زاویه 30 درجه به سمت پایین با قطر 90 سانتیمتر برای 40 راس گاو باید پیش بینی گردد .





نوع مطلب : صنعت گاوداری، 
برچسب ها :

ارسال شده در تاریخ : سه شنبه 17 اسفند 1389 :: توسط : محسن عابدی
درباره وبلاگ
محمد احراری
کارشناس ارشد مهندسی کشاورزی گرایش ژنتیک و اصلاح نژاد دام
در این وبلاگ علاوه بر موضوعات تخصصی رشته اینجانب، مسائل مربوط به شهر عزیزمان زابل نیز آورده شده است.

مدیر وبلاگ: محمد احراری
منوی اصلی
موضوعات
آرشیو مطالب
مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندها
پیوندهای روزانه
نظرسنجی
نظرشماراجع به وبلاگ و مطالب آن چیست؟



برچسبها
آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :
جستجو

كد ماوس



تعبیر خواب آنلاین

Google

در این وبلاگ
در كل اینترنت